JACK INGRAM, MIRANDA LAMBERT, JON RANDALL – THE MARFA TAPES

Artiest info
Label: RCA Records
 

video

Het gebeurt niet zo vaak dat een aantal soloartiesten de handen in mekaar slaan om een album op te nemen en als het dan toch eens gebeurt, dan is dat meestal in het countrymuziekgenre. Dat is nu ook het geval voor “The Marfa Tapes”, een plaat waarvoor countryartiesten Miranda Lambert, Jack Ingram en Jon Randall hebben samengewerkt aan een vijftien liedjes tellend akoestisch live-album dat begin mei door RCA Nashville op de markt werd gebracht.

Miranda Lambert is een 37-jarige countryzangeres en songschrijfster die voor het eerst in de spotlights van countryminned Nashville en Amerika trad in 2001 toen ze de naar zichzelf vernoemde debuutplaat uitbracht. Zij heeft daarna nog zeven soloplaten uitgebracht en ze treedt bovendien sinds 2011 samen met Ashley Monroe en Angaleena Presley op als het trio ‘Pistol Annies’ waarmee ze drie albums opnam.

De 50-jarige Jack Ingram uit Austin, Texas begint zijn muzikale carrière in 1992 en hij heeft sindsdien elf studioalbums met countryliedjes op zijn conto staan. Jon Randall is een 52-jarige producer, songschrijver en muzikant uit Dallas, Texas die zijn muzikale loopbaan begon als gitarist in de band van Emmylou Harris. Hij werd in de loop van zijn carrière genomineerd voor vier ‘Grammy Awards’, vijf ‘Academy Of Country Music Awards’ en zes ‘Country Music Association Awards’ voor zijn werk als solozanger en als songschrijver en producer van liedjes en albums voor o.a. Dwight Yoakam, ‘The Nitty Gritty Dirt Band’ en Jessi Alexander.

Miranda Lambert had in het verleden ook al samengewerkt met de twee heren maar in dat gebeuren speelden zij meestal een rol als gastmuzikanten of co-componisten. Voor ‘The Marfa Tapes’ kregen ze echter beiden een vooraanstaande rol toebedeeld. Op de tracklijst van deze plaat vinden we twee van hun gemeenschappelijk gecomponeerde liedjes terug die Miranda Lambert al eerder had opgenomen: “Tin Man” voor haar dubbelalbum “The Weight Of These Wings” uit 2016 en “Tequila Does” dat op haar in 2019 laatst uitgebrachte studioalbum “Wildcard” belandde.

Van de nieuwe nummers werd nu de albumopeningstrack “In His Arms” geselecteerd om als eerste single uitgebracht te worden. De leuke waarneming bij dit album is dat er geen enkel opvullingssong op terug te vinden is. Alle nummers hebben volgens ons voldoende hitpotentieel om in de countrycharts te belanden. De eerste songs die voor deze plaat door het trio samen werden gecomponeerd kwamen er na de echtscheiding van Miranda Lambert die eind 2015 een einde maakte aan haar amper vier jaar durende huwelijk met countryzanger Blake Shelton. Het resultaat van die eerdere samenwerking is op dit album te horen in de nummers “Anchor”, “Breaking A Heart”, het akoestische “Tin Man” en “The Wind’s Just Gonna Blow”.

“The Marfa Tapes” werd eind 2020 live opgenomen in een uit twee microfoons en twee akoestische gitaren bestaande setting in het amper 1800 inwoners tellende dorpje Marfa in de Amerikaanse staat Texas. Tussen de verschillende tracks door horen we het knetterende geluid van hout in een open haard en hoe het trio grapjes met elkaar maakt zoals bijvoorbeeld over de song “Homegrown Tomatoes” waarvan geen van allen weet waar dat nummer eigenlijk over gaat. Op de aan deze recensie toegevoegde video’s van de songs “Geraldine” en “In His Arms” ziet en hoort u hoe plezant het er daarbij aan toeging.

Toch is er ook wat ruimte gelaten voor meer ernstige songs zoals “The Wind’s Just Gonna Blow”, “Am I Right Or Amarillo”, “Waxahachie”, “Breaking A Heart”, “We’ll Always Have The Blues”, “Anchor” en “Tequila Does”, liedjes die omwille van hun akoestische aanpak door het trio bijzonder intiem bij de luisteraar over zullen komen en de natuurlijke chemie tussen de drie muzikanten extra in de verf zullen zetten. Tot slot willen we u ook nog graag informeren over het feit dat de opnamen voor “The Marfa Tapes” gefilmd werden en integraal te bekijken zijn op de ‘Facebook’-pagina van Miranda Lambert.

(valsam)